מחברת: ג'ולי קרקו, RN,MPH,IBCLC
ברוב המקרים שאתן פונות אליי בנושא של מיעוט חלב אין לכן בעיה לייצר מספיק חלב לתינוקכן והסיבה האמיתית למחסור בחלב קשורה לחוסר מידע וניהול הנקה כושל כגון: ניסיון לרווח ולתזמן את ההנקות, ניהול משאבה כושל, לשון קשורה, גודש, קושי בחיבור ותוספת תמ"ל ובקבוקים. כל אלה גרמו להתחלת הנקה "לא מוצלחת", התינוק פחות העביר חלב, נוצר פחות גירוי לשד וכך פגיעה בייצור החלב.
מיעוט חלב ראשוני (IGT, Insufficient Glandular Tissue)
רק מיעוט מהמקרים, כ -5% מהאימהות הן עם רקמת בלוטות לא מספקת – IGT ולא יוכלו להניק באופן מלא למרות המאמצים ההרואיים ביותר. זהו מצב של מחסור ראשוני בחלב. גוף האם אינו מייצר מספיק חלב לתינוק. הנקה לא תספיק לגדילה ולהתפתחות של התינוק גם כאשר האם תעשה כמיטב יכולתה לנהל את ההנקה כראוי.
מהן הגורמים למיעוט חלב ראשוני IGT?
קיימים כמה סיבות עיקריות למיעוט חלב ראשוני.
חוסר איזון הורמונלי
שארית שלייה, חוסר איזון הורמונלי של בלוטת התריס, עמידות לאינסולין, תסמונת השחלות הפוליציסטיות ותסמונת שיהאן
תת-התפתחות של רקמת השד
מצב בו רקמת השד לא התפתחה במהלך גיל ההתבגרות (היפופלזיה של בלוטת החלב) .במקרים מסוימים, השדיים של ילדה עשויים לגדול במהלך ההתבגרות המינית, אך הצמיחה אולי תהיה אסימטרית
ניתוחי שד
כגון הגדלה והקטנה עם נזק לעצבים או לצינורות החלב יכולים להפריע להנקה.
סימנים מחשידים ל IGT
קיימים מאפיינים פיזיים ייחודיים לאימא עם IGT המופיעים לעתים קרובות, אבל לא תמיד!
שדיים מרווחים, אסימטריה בשד (שד אחד גדול משמעותית מהשני), צורת שד צינורית, היעדר שינויים בשד במהלך ההיריון, לאחר לידה או שניהם,
חוסר הופעת ורידים גלויים משמעותיים על השדיים וסימני מתיחה על השד בהיעדר צמיחת השד
הגודל קובע?
לא, הגודל לא קובע.
שד קטן לא בהכרח יניב מעט חלב וגם ההיפך. שד גדול לא בהכרח יניב שפע חלב. הכל תלוי באיזון ההורמונלי ומה היחס בין רקמת השומן לתאי החלב בשד שלך. לכן גודל השד לא מנבא את פוטנציאל ייצור החלב שלך.
כל הנקה ראויה
דר' ג'ק ניומן אומר "שהנקה זה הרבה יותר מחלב אם.
זאת מערכת יחסים קרובה, אינטימית, פיזית
ורגשית בין שני אנשים שמאוהבים אחד בשני"
Breastfeeding is much more than breastmilk. It is a"
close, intimate, physical and emotional relationship
"between people in love with each other.
במידה ואת מתמודדת עם מיעוט חלב, חשוב שתשללי תחילה האם מדובר בניהול הנקה "כושל". אם אכן מדובר במצב של IGT, דעי שגם במצב הזה אימהות מניקות.
כל הנקה ראויה גם אם היא מהווה חלק מהארוחות של תינוקך.
הנקה היא לא רק הזנה. הנקה מחברת ביניכם, משמשת לתינוקך מקור להרגעה וביטחון ומעלה אצלך תחושות הנאה, סיפוק וביטחון עצמי בתפקוד שלך כאימא וכהורה.
אפשר להמשיך להניק ולחשוב יחד עם יועצת ההנקה שלך על תוכנית שתכלול תוספת חלב אם שאוב, תרומה או תמ"ל. התוספת יכולה להיות בעזרת צינורית על השד או בבקבוק. יש אימהות שנעזרות בצמחי מרפא וטיפול תרופתי לתמיכה בייצור החלב שלהן ועל אחרות זה פחות עובד.
תלוי מה תבחרי ומה יתאים לך, לצרכים שלך ולאורח החיים שלך.
לעזרה נוספת התקשרי.
מקורות:
Marasco, L., Marmet, C., & Shell, E. (2000). Polycystic ovary syndrome: a connection to insufficient milk supply? Journal of Human Lactation, 16(2), 143-148 2.Cassar-Uhl, Diana. Finding Sufficiency: Breastfeeding With Insufficient Glandular Tissue
לעזרה נוספת התקשרי או לחצי כאן ליצירת קשר
אני כאן לכל שאלה והתייעצות