לקראת לידה:מה "מותר" ומה "אסור" בטרימסטר האחרון להיריון.

מחברת: ג'ולי קרקו, RN,MPH,IBCLC

גוף האישה עובר שינויים פיזיולוגיים רבים בהריון. כתוצאה מכך חלק מפעולות שגרתיות שביצעת בעבר, לפני ההיריון, אינן מומלצות בשלב זה ומסכנות הן את עצמך והן את העובר. מודעות לשינוי זה, עשויה להקל עלייך ולהפחית סיכונים לתחלואה ופגיעה בך ובעובר.

המאמר מכיל המלצות בתחומים עיקריים ויסייע לך בהמשך שיגרת חייך בדגש על שמירת בריאותך ובריאות העובר.

פעילות גופנית

גוף האישה עובר שינויים הורמונליים בתקופת ההיריון לכן ניתן ואף רצוי, להמשיך ולבצע פעילות גופנית בזמן ההיריון.

רוב הנשים יכולות להמשיך לעסוק בפעילות הגופנית שעסקו בה לפני ההיריון. הליכה, שחייה ופעילות אירובית מתונה, מומלצות בכל שלבי ההיריון. מומלץ, גם למי שלא ביצעה פעילות גופנית בעבר, להתחיל לעסוק בפעילות גופנית בהתאם למצבה הבריאותי, ולאחר התייעצות עם גורם רפואי.
מהשליש השני להיריון, כאשר שוכבים על הגב בעת ביצוע פעילות גופנית, יש להישען על כריות, על מנת למנוע ירידה בתפוקת הלב.

יש להימנע מכל פעילות שיש בה סיכון לפגיעה או נפילה כגון: קפיצות, רכיבת סוסים, סנפלינג, צניחה, צלילה, ריצות מרתון וכדומה. בכל מקרה של דמם נרתיקי, כאבי בטן, קוצר נשימה או סחרחורות יש להפסיק את הפעילות ולהיוועץ עם גורם רפואי.

בטיחות

חוסר יציבות בהיריון ונטייה לעילפון מחייבת אותך למשנה זהירות בניידות.

מומלץ בזמן וביציאה מהמקלחת לעמוד על שטיח למניעת החלקה, בירידה במדרגות, אחזי במעקה.

הליכה בעקבים איננה יציבה, מגבירה את העומס על הגב התחתון, את הלחץ בקשת כף הרגל ועלולה לגרום לכאבים. בנוסף, את נושאת כעשרה קילו נוספים על גופך, כל אלה מגבירים את הסיכון לנפילה.

מומלץ לנעול נעליים נוחות ללא עקב. חשוב שהן יהיו בעלות מדרס טוב ותמיכה טובה, קלות לנעילה וחליצה, ושיהיו במידה הרגילה או חצי מידה גדולה יותר בשל הנפיחות.

ברכב – חגורת בטיחות ברכב יש לחגור בכל נסיעה. יש להדק את חגורת הבטיחות גם בהריון. חגורת הכתף מונחת במרכז החזה, בין השדיים ומעל לבטן. חגורת האגן מונחת מתחת לבטן.

חיסונים

המנגנון החיסוני עובר דיכוי בהיריון לצורכי הגנת הגוף מפני דחיית ההיריון ומניעת הפלה. לכן גוברת הנטייה לזיהומים ויראליים וחיידקיים בגוף האישה. מכאן חשיבות החיסונים לפני ובמהלך ההיריון.

חיסון נגד שפעת: בהיריון סיבוך שכיח של שפעת הוא דלקת ריאות עם סיכון מוגבר ללידת פג. ניתן לחסן בכל שלב בהיריון, החיסון מכיל תרכיב מומת, הנוגדנים עוברים את השלייה ובכך מחסנים גם את העובר. מומלץ לקבל את החיסון בין החודשים ספטמבר ועד מרץ. החיסון חשוב במיוחד אם את מעשנת, או אם את סובלת מבעיות ריאתיות שונות.

חיסון נגד שעלת: שעלת היא מחלה הגורמת לתחלואה ותמותה בקרב תינוקות.

החיסון מכיל רכיבים (לא חיים) של חיידקי שעלת ודיפטריה טטנוס.

מומלץ להתחסן בין שבוע 27 ל 36. החיסון עובר שלייה ובכך מגן על הילוד בשבועות הראשונים לחייו. החיסון הראשון לשעלת ניתן לתינוק בגיל חודשיים.

אבעבועות רוח וMMR (חצבת חזרת אדמת): הן מחלות אשר מסכנות אותך בלידה מוקדמת, הפלה ומומים מולדים. החיסונים מכילים וירוסים חיים מוחלשים ולכן לא ניתן לחסן במהלך ההיריון, אלא לפני.

טיפולי שיניים

בריאות הפה, השיניים והחניכיים חשובה תמיד ובמיוחד לקראת ובמהלך ההיריון. הורמוני ההיריון עלולים לגרום להחמרה של דלקת חניכיים קיימת. חיידקים מהאם יכולים לעבור לתינוק ולגרום לעששת, לכן היגיינת הפה חשובה בהיריון וגם לאחר הלידה. הדרך היעילה למניעת מחלות חניכיים היא על ידי צחצוח וניקוי קפדני של השיניים בעזרת חוט דנטלי וכן טיפול תקופתי אצל השיננית לסילוק הרובד והאבנית. מותר ואף מומלץ לבצע טיפולי שיניים בהריון. אין  סיבה רפואית לדחות עד לאחר הלידה. יש כמובן ליידע את רופא השיניים על ההיריון.

ספא ועיסוי עמוק

מומלץ להימנע מפעילות זו בהיריון. הרמה הגבוהה של הורמוני המין בהריון, בעיקר פרוגסטרון, גורמת להרחבת כלי הדם, וכתוצאה מכך לחץ הדם יורד. סאונה, אמבטיה חמה\ג'קוזי ועיסוי עמוק מרחיבים כלי דם ועשויים להגביר את התופעה של לחץ דם נמוך ותחושת עילפון.

בטיחות מזון בהריון

מערכת החיסון שלך בתקופת ההיריון חלשה ואצל העובר עדיין אינה מפותחת, לכן שניכם נמצאים בסיכון לתחלואה עקב הרעלת מזון. הכנתי לך רשימת הנחיות חלקית למניעת תחלואה, רשימה מלאה נמצאת באתר משרד הבריאות.

מומלץ להימנע מהמזונות הבאים: מזון נא – בשר, עוף, דגים וביצים שלא בושלו או שבושלו באופן חלקי בלבד, מוצרי חלב ממקור לא ידוע או מוצרים שלא עברו פסטור, חומוס קנוי וירקות שלא נוקו כראוי מחשש להימצאות חיידק ליסטריה. אם אוכלים מחוץ לבית, מומלץ להעדיף מזון מבושל המוגש במצב שבו עולים ממנו אדים.

להימנע מצריכת אלכוהול. האלכוהול עובר ישירות לעובר דרך השליה ומעלה את הסיכון לפגיעה בהתפתחות המוח של העובר ולהפרעות בגדילה.

תוסף ברזל:
במהלך ההיריון תזדקקי לכמות ברזל גדולה מהרגיל בשל העלייה בנפח הדם וכדי לספק את צורכי העובר הגדל וגם ליצירת מאגרי ברזל שישמשו אותו בחודשי חייו הראשונים.

בנוסף, במהלך הלידה ולאחריה יש איבוד דם. מחסור בברזל עלול לגרום אצלך לאנמיה, עייפות וכאבי ראש. מומלץ להקפיד על אכילת מזון עשיר בברזל מן החי ומן הצומח. חלב ומוצריו, קפה ותה מפריעים לספיגת הברזל, לכן רצוי לא לצרוך אותם יחד. ויטמין C מסייע בספיגה של ברזל.

מומלץ לצרוך תוסף ברזל מתום החודש השלישי להיריון ועד שישה שבועות לאחר הלידה. מינון בהתאם להמלצה רפואית.

יחסי מין

פעילות מינית מותרת במשך כל ההיריון על פי רצונך ובן.בת הזוג, למעט מצבים שבהם קיים סיכון ללידה מוקדמת כגון: שליית פתח, התכווצויות מוקדמות או הנחיות רפואיות הממליצות על הימנעות מקיום יחסי מין.

תנוחות: כל עוד יחסי המין אינם מלווים בכאב אין בעיה בכל תנוחה. שכיבה ממושכת על הגב בהריון מתקדם גורמת לרחם לחסום את כלי הדם הגדולים בבטן, מצב שיכול לגרום לחולשה, בחילות ואף עילפון.

תרופות

לא כל תרופה מתאימה לשימוש בהריון ולכן בעת צריכת תרופות, תכשירים טבעיים או תוספי תזונה יש לנהוג בזהירות. לפני קבלת טיפול, יידעי כל גורם רפואי ובכלל זה רופא משפחה, רופא שיניים, רוקח, טכנאי רנטגן וכל מטפל, על כוונתך להרות או על היותך בהריון.

ניתן לקבל ייעוץ לגבי תרופות וללא עלות:

מרכז טרטולוגי אסף הרופא: 08-9779309

לעזרה נוספת התקשרי או לחצי כאן ליצירת קשר

אני כאן לכל שאלה והתייעצות

אולי יעניין אותך גם:

צום והנקה

צום והנקה

לפי ההלכה היהודית, נשים מניקות אינן פטורות מצום יום כיפור. למעט ב 3 ימים הראשונים לאחר לידה ועד שבוע.חלב אם

קרא עוד »
דילוג לתוכן